Paratha, Aloo Paratha

Ume
2 minute read
2

Aloo Paratha


Aloo Paratha Recipe cooking with me.


Ingredients:
2 cups whole wheat flour
3 medium-sized potatoes, boiled and mashed
1/2 teaspoon red chili powder
1/2 teaspoon cumin powder
1/2 teaspoon coriander powder
1/4 teaspoon turmeric powder
Salt to taste
1 tablespoon vegetable oil
Water as needed
Extra flour for dusting

Instructions:
  1. In a large mixing bowl, combine the whole wheat flour, salt, and vegetable oil. Mix well.
  2. Gradually add water to the mixture and knead it into a soft dough. Cover the dough with a damp cloth and let it rest for 15-20 minutes.
  3. In another mixing bowl, combine the mashed potatoes, red chili powder, cumin powder, coriander powder, turmeric powder, and salt. Mix well.
  4. Divide the dough into small, equal-sized balls.
  5. Dust the rolling surface with flour and roll out a ball of dough into a small circle.
  6. Add a spoonful of the potato mixture to the center of the circle.
  7. Bring the edges of the circle together to seal the filling inside the dough ball.
  8. Dust the surface with flour and roll out the stuffed ball into a flat disc of about 1/4 inch thickness.
  9. Heat a griddle or tawa over medium heat.
  10. Place the paratha on the heated griddle and cook it on both sides until it turns golden brown.
  11. Apply ghee or butter on both sides of the paratha and serve it hot with pickle, chutney or yogurt.

Enjoy your delicious aloo paratha!

سامان

گندم کا آٹا 2 کپ 
• آلو 3 درمیانہ سائز کے، ابال کر مشت کرلیں 
• لال مرچ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ 
• زیرہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ •
 دھنیا پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ 
• ہلدی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ •
 نمک ذائقہ کے مطابق •
 تیل ایک کھانے کا چمچ 
• پانی حسبِ ضرورت



  • ایک بڑے مکسنگ پیالے میں، سارا گندم کا آٹا، نمک اور  تیل ملا دیں۔ اچھی طرح مکس کریں۔ 
  • آہستہ آہستہ مکسچر میں پانی ڈالیں اور نرم آٹے میں گوندھ لیں۔
  •  آٹے کو گیلے کپڑے سے ڈھانپیں اور 15-20 منٹ تک آرام کرنے دیں۔
  •  ایک اور مکسنگ پیالے میں میشڈ آلو، لال مرچ پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر اور نمک ملا دیں۔ اچھی طرح مکس کریں۔
  •  آٹے کو چھوٹے، برابر سائز کی گیندوں میں تقسیم کریں۔ رولنگ سطح کو آٹے سے دھولیں اور آٹے کی ایک گیند کو چھوٹے دائرے میں رول کریں
  • ۔ دائرے کے بیچ میں ایک چمچ آلو کا مکسچر شامل کریں۔
  •  آٹے کی گیند کے اندر بھرنے کو سیل کرنے کے لیے دائرے کے کناروں کو ایک ساتھ لائیں
  • ۔ سطح کو آٹے سے دھولیں اور بھرے گیند کو تقریباً 1/4 انچ موٹائی کی فلیٹ ڈسک میں رول کریں۔
  •  درمیانی آنچ پر   توے کو گرم کریں۔
  •  پراٹھے کو گرم توے پر رکھیں اور اسے دونوں طرف سے سنہری  ہونے تک پکائیں۔
  •  پراٹھے کے دونوں طرف گھی یا مکھن لگائیں اور اسے اچار، چٹنی یا دہی کے ساتھ گرم گرم سرو کریں۔



Post a Comment

2Comments
Post a Comment